150.000 dode dieren

In België komen elk jaar honderduizenden dieren om bij stalbranden. Gemiddeld was er in België de afgelopen jaren elke drie weken een stalbrand waarbij dieren levend verbrandden of stikten in de rook. In Vlaanderen wordt dit al bijna 15 jaar aangeklaagd, en zijn er meerdere parlementaire vragen over gesteld, zonder dat er ook maar iets aan gebeurt. De brandveiligheid is de afgelopen jaren eerder verslechterd dan verbeterd. Desondanks, heeft de Vlaamse Overheid nog geen enkele actie ondernomen om de brandveiligheid van dieren in megastallen te bevorderen. 

Naar een daadkrachtig beleid ter preventie van stalbranden

Dit project van Het Harrison Collectief heeft als doel om de Vlaamse Overheid ertoe aan te zetten een daadkrachtig beleid uit te werken dat gericht is op het voorkomen van stalbranden. We nemen hierbij een voorbeeld aan Nederland, waar er de voorbije jaren al tal van beleidsinitiatieven werden genomen om stalbranden tegen te gaan.  

Bij de Vlaamse minister van Dierenwelzijn drongen we reeds aan om de talrijke stalbranden te inventariseren en een beleidsplan op te stellen om stalbranden te voorkomen:

Ook startten we reeds zelf een onderzoek om de stalbranden in kaart te brengen via verzoeken tot openbaarheid van bestuur:

Daarnaast reikten we eveneens de hand naar uiteenlopende belanghebbende actoren die een rol kunnen spelen bij de preventie van stalbranden. Zo organiseerden we in in oktober 2024 een overleg- en kennisuitwisselingsmoment met onder meer vertegenwoordigers van Assuralia, de Boerenbond, de Dienst Dierenwelzijn, Prevent Agri,…

Onze aanhoudende betrokkenheid inzake dit thema lijkt zijn eerste vruchten af te werpen. Momenteel is immers een overheidsopdracht gegund aan Prevent Agri die een literatuur- en terreinstudie zullen uitvoeren om inzicht te verschaffen in de stalbranden problematiek.
Wij kijken alvast uit naar de resultaten en blijven alles op de voet volgen!