De missie van het Harrison Collectief is om te garanderen dat landbouwdieren effectief worden beschermd. Onze visie is een samenleving waarin alle dieren een dierwaardig leven kunnen leiden.
Waarom ‘Harrison Collectief’?
In 1964 publiceerde Ruth Harrison haar boek Animal Machines, waarin zij gedetailleerd verslag deed van de manier waarop dieren in de intensieve vee-industrie puur als machines werden behandeld. Het boek bracht een schok teweeg, en heeft een grote invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van dierenwelzijnswetgeving. Het Harrison Collectief zet dit gedachtegoed van Ruth Harrison voort in de samenleving van vandaag. Onze overtuiging is dat veel landbouwdieren nog steeds in te grote mate worden geïnstrumentaliseerd.Â
Waarom bestaan wij?
Hoewel er sinds de jaren zestig aanzienlijke vooruitgang is geboekt op het gebied van dierenbescherming, schiet de kwaliteit en handhaving van de regelgeving inzake landbouwdieren nog steeds tekort. Dit komt o.a. door:
1. Gebrekkige wetgeving: Dierenwelzijnswetgeving bevat vaak vage normen die ruimte laten voor interpretatie en/of in strijd zijn met elkaar. Dit kan leiden tot een te ruime invulling, waardoor de normen hun kracht verliezen. Daarom is er een organisatie nodig die ervoor zorgt dat de wettelijke bepalingen effectief en correct worden toegepast. In ons project ‘Biggencastratie’ komen wij bijvoorbeeld op tegen een verwatering van de bescherming van biggen tegen onverdoofde castratie die in strijd is met hogere EU-normen.
2. Gebrekkige handhaving: Het ‘enforcement gap’ op het gebied van dierenwelzijn is groot. Dierenbescherming is geen prioriteit, waardoor bestaande regels vaak niet worden gecontroleerd of nageleefd. Slechts een klein percentage van de landbouwbedrijven wordt effectief geïnspecteerd, en sommige normen worden überhaupt niet gehandhaafd. In ons project ‘Kippenvangen’ sporen wij bijvoorbeeld de autoriteiten aan om het bestaande verbod op het vangen van kippen bij hun poten te handhaven.
3. Strijdige regelgeving: De regelgeving voor landbouwdieren is versnipperd. Europese regels, en nationale wetten, besluiten en verordeningen, worden hierdoor vaak inconsistent of incorrect toegepast, in strijd met hogere regelgeving. In ons project ‘Gezonde Lucht’ gaan wij bijvoorbeeld na waar er onterecht uitzonderingen zijn toegepast waardoor kippen in te hoge dichtheid worden gehouden, met een negatieve invloed op de luchtkwaliteit in de buurt.Â
Kortom, het Harrison Collectief is nodig omdat er ondanks de grote vooruitgang in dierenwelzijnsrecht vandaag de dag nog steeds geen adequate behandeling van landbouwdieren kan worden gegarandeerd. Op papier hebben landbouwdieren het nu een stuk beter dan in 1964 maar in praktijk valt dat flink tegen. Wij willen hier verandering in brengen en ervoor zorgen dat de mooie woorden van de wet ook echt in praktijk worden gebracht.Â
Waarom landbouwdieren?
De bescherming van landbouwdieren verdient bijzondere aandacht. Zij vormen de grootste groep dieren die door mensen wordt gebruikt en lopen een groot risico op structurele uitbuiting en mishandeling. Bovendien is er sprake van een soort ‘discriminatie’ van landbouwdieren ten opzichte van andere groepen dieren in het recht. Zo moet een varken dat als ‘huisdier’ wordt geclassificeerd, veel meer ruimte krijgen dan een varken dat als ‘landbouwdier’ gehouden wordt. De juridische normen die van toepassing zijn op huisdieren zijn vaak strenger dan de normen die van toepassing zijn op landbouwdieren: mishandeling van een kat of hond wordt veel strenger bestraft dan mishandeling van een legkip. Daarom denken wij dat de regelgeving inzake landbouwdieren onze juridische expertise het hardste nodig heeft.Â
Wat maakt ons uniek?
Het Harrison Collectief onderscheidt zich van andere dierenbeschermingsorganisaties op verschillende manieren:
1. Juridische expertise: Ons collectief bestaat uit juristen, van wie de meerderheid een doctoraat heeft afgerond of hieraan werkt.Wij richten ons exclusief op een juridische strategie, in plaats van grootschalige publieke campagnes. Ons doel is niet zozeer om de samenleving te overtuigen dat dieren beter moeten worden beschermd, maar om bewustzijn te creëren over huidige misstanden, en te waarborgen dat bestaande wetgeving correct wordt toegepast en geïnterpreteerd.
2. Juridische acties: Op basis van deze in-house juridische expertise initiëren we rechtszaken om de onjuiste toepassing en interpretatie van regels tegen te gaan.
3. Netwerk en samenwerking:Â Wij combineren diepgaande kennis van dierenwelzijnswetgeving met een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk in het dierenrecht. We werken samen met andere juridische organisaties in verschillende landen, waardoor we elkaar kunnen bijstaan en ondersteunen.
Hoe gaan we te werk?
Onze aanpak is gericht op onderzoek en juridische actie:
– Wij verzamelen data en vragen informatie op bij instanties om te controleren of dierenwelzijnsregels worden nageleefd en handhaving effectief is.
– Wij onderzoeken schendingen en wijzen autoriteiten op hun verantwoordelijkheid.
– Wij controleren of informatie over dierenwelzijn correct is en bestrijden ‘welfare washing’ (onjuiste positieve beeldvorming).
– Wij publiceren in kranten en wetenschappelijke tijdschriften over onze bevindingen.
– Wij publiceren onze bevindingen transparant op onze website, zodat iedereen toegang heeft tot deze informatie.
Hoe worden we gefinancieerd?
Onze middelen bestaan voor 100% uit giften die wij ontvangen van particulieren, het Fonds Gezonde Lucht en EA Funds. Het Harrison Collectief aanvaardt geen giften onder voorwaarden en gebruikt alle giften uitsluitend ter behartiging van haar statutair doel.
Hoe zijn wij georganiseerd?
Het Harrison Collectief bestaat uit bestuurders en sympathiserende leden. Leden kunnen zich aansluiten voor een jaarlijkse bijdrage van 25 euro (BE53.5230.8152.6353 met vermelding “lidmaatschap”). Zij worden op de hoogte gehouden van onze acties en kunnen ons uiteraard ook bijstaan als vrijwilliger.