Naar een verbod op chirurgische biggencastratie
In België worden gemiddeld 4 miljoen biggen per jaar gecastreerd. Hierbij snijdt men in het scrotum om vervolgens de zaadstrengen en bloedbanen door te snijden, en de teelballen te verwijderen. Deze castraties gebeuren systematisch omdat 0,8 % tot 1,8 % van het varkensvlees van niet-gecastreerde varkens (beren) een slechte geur heeft (berengeur genoemd).
Er bestaan echter alternatieve methodes om deze berengeur te vermijden zonder de biggen chirurgisch te castreren. Zo kunnen varkens worden gevaccineerd tegen berengeur of kan men berengeur detecteren in het slachthuis zodat het niet bij de consument komt. De meerkost voor de veehouder is beperkt.
Harrison Collectief streeft dan ook naar een verbod op chirurgische biggencastratie.
KB biggencastratie
Als eerste stap vechten we de Belgische wetgeving aan die varkenshouders toestaat om zelf biggen te castreren (het zogenaamde KB biggencastratie van 19 april 2023). Zolang castratie toegelaten blijft, moet dit volgens ons worden uitgevoerd door dierenartsen, onder algehele verdoving en met analgesie. Alleen dierenartsen kunnen immers garanderen dat de castratie gebeurt op een correcte wijze en met zo min mogelijk leed voor de biggen. Bovendien dringen wij erop aan dat de overheid meer controles uitvoert op de juiste uitvoering van biggencastraties en strenger optreedt bij overtredingen.
Wij stelden dan ook beroep in bij de Raad van State op 7 juli 2023 om de nietigverklaring te vorderen van het KB biggencastratie. In afwachting van een uitspraak over ons beroep tot nietigverklaring, verzochten wij de Raad om het KB biggencastratie te schorsen. De Raad van State verwierp ons verzoek tot schorsing op 30 november 2023 wegens een gebrek aan urgentie. De vordering tot nietigverklaring is nog steeds hangende voor de Raad van State.
Wij dienden in maart 2024 een klacht in bij de Europese Commissie waarin wij aanvoeren dat het KB biggencastratie in strijd is met Europese regelgeving.
Vervolgens drongen wij aan bij de Vlaamse minister van Dierenwelzijn om de regels inzake biggencastratie te wijzigen in het nieuwe decreet inzake dierenwelzijn dat in 2024 werd aangenomen:
Helaas werden deze regels niet gewijzigd in het nieuwe decreet. Wij blijven aandringen bij de bevoegde ministers om de huidige regels te verstrengen en, in afwachting daarvan, streng toe te zien op de naleving ervan.