Consumenten en dierenwelzijn
Steeds meer consumenten hechten belang aan dierenwelzijn. Een survey uit 2024 toont aan dat 9 op 10 consumenten in de EU veel belang hecht aan een betere behandeling van landbouwdieren. Verpakkingen van dierlijke producten bevatten bijgevolg steeds meer verklaringen inzake dierenwelzijn en met name de manier waarop dieren worden behandeld. Verschillende van die verklaringen zijn evenwel niet geverifieerd, misleidend en soms ook onjuist.
Foutieve en misleidende informatie
โFoutieve en misleidende informatie Het Harrison Collectief streeft ernaar om foutieve en misleidende verklaringen inzake dierenwelzijn aan te pakken. Wij vragen regelmatig om vage verklaringen te onderbouwen, om onjuiste verklaringen aan te passen en leggen klacht neer indien dit wordt geweigerd. Wij focussen voornamelijk op verklaringen van overheidsinstellingen aangezien zij een voorbeeldfunctie hebben.โ
Voorbeeld 1: Belgian Meat
De websites flandersmeat.com, vlees.be, lekkervanbijons-verswinkels.be en fenavian.be vermeldden dat de Belgische vleesindustrie รฉรฉn van de meest gereguleerde was in de wereld en goed scoort op vlak van dierenwelzijn.
Nadat bleek dat deze verklaringen onvoldoende onderbouwd waren, vroegen wij in november 2023 aan VLAM om deze verklaringen aan te passen. Wij hebben dezelfde vraag vervolgens ook aan FEBEV en Fenavian gesteld in december 2023 omdat VLAM zich niet verantwoordelijk achtte voor de inhoud op hun websites.
De bewuste verklaringen werden uiteindelijk aangepast in maart 2024 nadat wij ons verzoek nogmaals herhaalden.
Voorbeeld 2: Week van het konijn
In januari 2024 lanceerde VLAM de reclamecampagne โWeek van het konijnโ via haar website โLekker van bij onsโ en haar sociale media. Wij stuurden diezelfde week nog een ingebrekestelling naar VLAM met de vraag om onjuiste beweringen aan te passen.
Brief-a-VLAM_25-januari-2024VLAM paste slechts een deel van de beweringen aan waarop wij in februari 2024 beslisten om klacht neer te leggen bij de FOD Economie en bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP).
2024.02.29-Brief-a-VLAMNa aandringen antwoordde de FOD Economie oktober 2024 dat zij het dossier afsluiten โomdat zij van oordeel is dat dit eerder een case is voor het JEPโ. Twee weken later antwoordde het JEP dat zij beslist hebben geen dossier te kunnen openen omwille van de โjuridische betwistingenโ en het feit dat โde betwiste vermeldingen niet langer aanwezig zijn op de betrokken websiteโ. Hierop antwoordden wij dat de verklaringen nog steeds op de website staan.
Wij menen met name dat de volgende verklaringen misleidend zijn:
(1) โwelzijn voor elk konijnโ komt niet overeenkomt met de realiteit. De slechte omstandigheden bij Vlaamse konijnenfokkers zorgen ervoor dat 20 tot 25 % van de Vlaamse konijnen sterft alvorens ze het slachthuis bereiken (zoals blijkt uit deze cijfers van de Vlaamse overheid).
(2) โparkhuisvestingโ is misleidend is aangezien het gaat om een kooi en geen park. De JEP verklaarde naar aanleiding van een andere klacht dat de โgemiddelde consument niet per se weet wat een parkkonijn of een park in deze context is en wat dit inhoudtโ (zie hier).
(3) โde konijnen veel meer ruimte krijgen om te bewegenโ is een overdrijving. De verrijkte kooien die de huidige wetgeving toelaat zijn slechts 175 vierkante centimeter groter dan de batterijkooien die men vroeger toeliet. Hierdoor ging de grootte van de kooien van 625 naar 800 vierkante centimeter. Dat is nog geen vierde.
(4) โBelgische of gecertificeerde herkomst garandeert deze dierwelzijnsstandaardโ komt niet overeen met het totaal gebrek aan controle in Vlaanderen. Slechts 1 van de 15 Vlaamse konijnenfokkers werd de afgelopen vijf jaar gecontroleerd en deze was niet conform de wetgeving.
Voorbeeld 3: Vache Bleue
In 2025 doken er opnieuw beelden op van dierenmishandeling bij Endres, een melkveehouder die melk levert aan Vache Bleue.
Hierop hebben we Vache Bleue in gebreke gesteld om haar dierenwelzijnsclaims aan te passen.
Vache Bleue weigerde haar beweringen aan te passen dus wij zullen klacht neerleggen bij de FOD Economie en de Jury Ethische Praktijken voor de misleidende dierenwelzijnsclaims van Vache Bleue.